Bu Blogda Ara

Sayfalar

26 Eylül 2013 Perşembe

19 Mayıs ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI ÇEVRE KORUMA HAFTASI

19 Mayıs ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI






19 Mayıs 1919
19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun'a ayak bastığı gündür. Bu gün Bütün Türk milletinin Ulusal bayram günüdür. Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun dört bir yanında spor gösterileri ve coşkulu törenlerle kutlanır.
Emperyalist devletlerin ekonomik,siyasi ve askeri olarak , işgaline uğrayan ve bağımsızlığını kaybeden büyük Türk Milleti tarih boyunca kabul etmediği ve yaşamadığı esareti yine yaşamayacaktı.Yaşayamazdı da ama bunun için cesur bir önder,karalı ve inançlı bir millet ve bağımsızlık ateşinin yakılacağı gün gerekiyordu.
Bu Önder M.Kemal di 19 Mayıs 1919 da Samsunda yakmış olduğu bağımsızlık ateşi ile Türk Milletini ayağa kaldırmış Lider olmanın bütün örneklerini sergileyerek Samsun,Amasya,Erzurum,Sivas kongreleri ardından I.İnönü,II.İnönü,Sakarya,büyük Taarruz ve bağımsızlık bu bağımsızlık ki hem ekonomik hem siyasi hem askeri bağımsızlık düşmana minnet etmeden,yalvarmadan,onurunu çiğnetmeden kazanılan onurlu pırıl pırıl bir bağımsızlık.Öyle bir bağımsızlık ki Ön Asyada,Afrika da,Kuzey Afrika da emperyalizmin ayakları altında ezilen Esir Milletlere ilham verebilecek onlarında bağımsızlıklarını kazanmalarına ilham  verecek bir bağımsızlık hareketi
19 Mayıs Bu yönleriyle kutlanmalı emperyalizmin ayakları altında ezilmeden her zaman aynı ruh ve heyecanla yaşanması gereken bir bayram bir gençlik bir hareket bir zafer bayramı bu bayram ezilen milletlere bağımsızlık savaşı veren uluslara ve Türk Milletine kutlu olsun.
19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür. Bugün aynı zamanda Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayram’ımızdır. Spor beden eğitimidir. Spor bedeni geliştirir. Sağlıklı olmamızı sağlar. Spor yapanlar hayatta daha başarılı olurlar. İyi bir sporcu sağlam bedenli, becerikli ve başarılı bir insandır, içki, sigara kumar gibi alışkanlıkları yoktur. Spor kötü alışkanlıkların edinilmesine fırsat vermez.
19 Mayıs'ta yurdumuzun her yerinde izciler, öğrenciler ve gençler spor gösterileri yaparlar.
19 Mayıs; 1981 yılından başlayarak «Atatürk'ü Anma Günü» olarak da kutlanmaya başlandı. Atatürk bir söyleşi sırasında : «Ben 19 Mayıs'ta doğdum» demiştir. 19 Mayıs bir yandan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı öte yandan ülkemizin kurtarıcısı, devletimizin kurucusu Atatürk'ün doğum yıldönümü olarak törenlerle kutlanır.






BİR GEMİ YANAŞTI SAMSUN'A






Bir gemi yaklaştı Samsun'a sabaha karşı
Selam durdu kayığı,çaparı,takası,
Selam,durdu tayfası.
Bir duman tüterdi bu geminin bacasından ,bir duman
Duman değil bu!
Memleketin uçup giden kaygılarıydı.
Samsun limanına bu gemiden atılan
Demir değil!
Sarılan ana yurda
Kemal Paşa'nın kollarıydı.
Selam vererek Anadolu çocuklarına
Çıkarken yüce komutan
Karadeniz'in halini bir görmeliydi.
Kalkıp ayağa ardı sıra baktı dalgalar,
Kalktı dalgalar,
İzin verseydi Kemal Paşa,
Ardından gürleyip giderlerdi
Erzurum'a kadar.
Cahit Külebi



“Bir konuşma”






Kıymetli, Müdürüm,Değerli öğretmenlerim ve sevgili arkadaşlar...
Bir vatan kurtarmanın yeni bir vatan kurmanın heyecanı ve azmi,19 Mayıs 1919 günü başlar.Bu azim ve heyecanın odak noktası Mustafa Kemal ve arkadaşlarının ülkücü ruhlarını tutuşturan Millet ve vatan sevisidir.Bu sevgi de asil milletimizin hür,bağımsız ve mutlu yaşama özlemi vardır.
Acımızın ve sevgimizin olgunlaştırdığı hürriyet ağacı 1922 yılının 9 Eylülünde,Ege kıyılarında meyvesini verdi.Sarışın başın mavi çizgisi,yarının mutlu Türkiye'sine doğru uzanıyor,Akdeniz kollarını açmış,zafer ordularını kucaklıyor,böylece vatan kurtuluyordu.
19 Mayıs 1919 inanarak güvenerek başlanan her işin zaferle sonuçlanacağını gösterir.Türk gençliğine armağan edilen Gençlik ve spor bayramı gelecek nesillerin vücut sağlığı yanında ahlakın üstün değerlerine de sahip birer vatandaş olmalarını sağlayan irade ve çalışkanlığın dile geldiği gün olarak da ayrı bir değer taşır.
Türk gençliği tarih boyunca övünç kaynağımızdır.geleceğin ileri ve mutlu Türkiye'si onun omuzlarında yükselecektir.
TUBA GÖZTEPE
F.TİMURTAŞ İLKÖĞRETİM OKULU
8/D   714
9 MAYIS 1919
Bin dokuz yüz on dokuz 19 Mayıs günü,
Kan ağlayan bir ulus buldu Atatürk'ünü.
Kurtuluş Savaş’ımız işte bu gün başladı.
Çınladı,kulaklarda Mustafa Kemal adı.
Bu ad bize baş oldu bu ad  kanat,kol.
Gözyaşı ,kan dökerek özgürlüğe açtık yol.
Kar'ını kefen yaptık yurdun,hain düşmana,
İnönü,Kocatepe,Sakarya  tanık buna.
Aradan elli beş yıl geçti hızla bakın,
Türk'ün gücüyle artık bütün uzaklar yakın.
Bu elli beş yılda çok yapıtlar yaratan Türk
Tarihlere bir bakın yeryüzünde en büyük.
O yıl doğan çocuk tam elli sekiz yaşında ,
Tümü de bu yurt içinde türlü işler başında.
Kimi olgun öğretmen,kimi olgun General,
Ayyıldız ülkesinde herkes Mustafa Kemal.
Ceyhun Atıf KANSU
19 MAYIS
Coşuyor Karadeniz,
Çarpıyor yüreğimiz,
Açıldı Türk'ün önü,
Bekliyoruz Ata'yı
19 Mayıs günü.






Ata'm Samsun'a çıktı,
Yumruklarını sıktı,
Kurtuluşa hız oldu,
Savaştı içte,dışta,
Dünyaya yıldız oldu.
Ali ERTAN
“Bir konuşma”






19 Mayıs Atatürk'ü anma ve Gençlik ve spor bayramı
Birinci Dünya Savaşı sonunda,Müttefikimiz olan devletlerin yenilmesi üzerine Osmanlı Devleti de yenilmiş sayıldı.Yapılan Mondros Mütarekesi ile ülkemiz adeta paylaşılıyordu.İngiliz ,Fransız ve İtalyanlar İstanbul'u işgal ettiler.Çanakkale ve İstanbul Boğazları düşman donanmalarına açıldı.Fransızlar Hatay,Gaziantep,Şanlı Urfa,Kahraman Maraş ve Adana'yi işgal ettiler.
İngilizler Mersin'e İtalyanlar Antalya ve Konya'ya girdiler.Bu arada Yunanlılar 15.05.1919 da İzmir'e asker çıkardılar.
Bu üzücü olaylar üzerine Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak isteyen Atatürk ,kendisine verilen 9.Ordu Müfettişliği görevi ile Anadolu'ya gitmeye karar verdi.16 Mayıs  1919  Akşamı 18 arkadaşı ile Bandırma Vapuru'na binerek Karadeniz'e açıldı.Bandırma Vapuru'nun eski olduğu ve yola dayanamayacağını söyleyenlere "İstanbul'da kalıp düşmana esir olacağıma ,Karadeniz’de boğulurum daha iyi" cevabını verdi.Güç  bir yolculuktan sonra 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ayak basan Atatürk Ulusal Kurtuluş Meşalesini burada yakmış oldu.Atatürk bu günü Türk Gençliğine armağan ederek Gençlik ve Spor bayramı olarak kutlanmasını istemiştir.
Her yıl kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve spor Bayramı'nda orta dereceli okullar Spor gösterileri düzenlerler. Samsun'dan yola çıkan genç atletler Bağımsızlık sembolünü elden ele Ankara'ya getirir ve Cumhurbaşkanı'na teslim ederler.






İNÖNÜ DOLAYLARINDA MUSTAFA KEMAL
—Ben Samsun'da buldum onu, bir kuşluk vakti,
Kocaman oldu günüm, geldi artık köyüm var.
gülümserdi denizden fazla,
Susardı deniz kadar.
—Ben Sivas'ta buldum onu,belki bin yaşındaydı,
Eriyor gibiydi bir karanlıkta yüzü.
Anlamasan yaslı derdin,
Taa derinlerden yanardı gündüzü.
—Ben Erzurum'da buldum onu,böle bir geceydi,
Oldu birdenbire yaşamam,gülmem haksız.
Daralmış gönlümde ben de düştüm ardına ,
Bir açıklığa vardı herkese,bucaksız.
—Ben Ankara'da buldum onu,yirmi yaşındaydı zaar.
Yapmakla,görmekle doldurmuştu her yeri.
Hala nereye gitsem benim gücüm,benim bakışım,
Elleri ve gözleri.
Fazıl Hüsnü Dağlarca



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DÜNYA FELSEFE GÜNÜ

DÜNYA FELSEFE GÜNÜ (20 Kasım) Türkiye Felsefe Kurumu tarafından getirilen öneri sonucu UNESCO tarafından kabul edilen Dünya felsefe gü...